Skip to content

Javítsuk meg az iPhone magyar billentyűzetét!

2010-04-18

Néhány szavasnál hosszabb magyar szöveget gépelni iPhone-on pokolian nehéz dolog, mert az ékezetes betűket nem lehet közvetlenül bepötyögni. Az alapbetűt nyomva tartva a kb. fél másodperc szünet után felugró menüből ki tudjuk választani a kívánt ékezetes változatot, de ez nagyon megszakítja a gépelés lendületét. A magyar nyelvben az ékezetes betűk gyakorisága kb. 11.383% — ez alig marad el a leggyakoribb E betű 12.256%-ától. Átlagban minden nyolcadik-kilencedik betűt tehát csak ilyen nyakatekert, lassú módszerrel tudjuk begépelni, ami a gyakorlatban ahhoz vezet, hogy inkább nem is használunk ékezeteket.

A jelenlegi billentyűzetkiosztás tehát nem jó. Szerencsére érintőképernyős billentyűzetet nem nehéz javítani, csak a szoftvert kell megváltoztatni. De hogy nézne ki az ideális magyar billentyűzet? Sajnos a képernyő viszonylag kis mérete miatt nem volna járható út mind a kilenc ékezetes betűnek saját gombot adni: ehhez túlzottan össze kellene nyomni a gombok méretét, és az apró billentyűket talán még a jelenlegi megoldásnál is frusztrálóbb volna használni.

Ha kirándulunk egyet a telefon beállításai között, és bekapcsoljuk a cseh kiosztást, egy zseniális megoldásra lelhetünk:

A második és harmadik sor egy-egy extra billentyűje segítségével építhetjük fel a cseh ékezetes betűket. Amikor megnyomjuk őket, az előttük álló alapbetű tetejére egy vessző ill. egy hacsek kerül, így észvesztően könnyen és gyorsan tudunk gépelni. Az így felépített ékezeteket az alapbetűtől függetlenül lehet törölni, így a véletlenül hibásan bevitt ékezeteket is nagyon egyszerű kijavítani.

A magyar változathoz nem kettő, hanem három extra billentyűre volna szükség, de egy kis turkálással találhatunk ilyen kiosztásra is példát. Íme a dán billentyűzet:

Ezen kiosztáson a gombok egy kicsit keskenyebbek, mert felső sorban helyet kellett csinálni az Å betűnek.  Szerencsére ez nem rontja jelentősen a gépelés élményét (pláne nem fektetett üzemmódban), úgyhogy az extra gombokat cseh kiosztáshoz hasonlóan működő ékezetekre cserélve remek magyar billentyűzetet kapnánk:

Már csak az a kérdés, hogyan változtathatjuk meg a telefon kiosztását. Az App Store sajnos nem támogatja új billentyűzetkiosztások rendszerszintű telepítését, de az Apple a tapasztalatok szerint meggyőzhető arról, hogy érdemes fejleszteni, ha elegendő számú megfontolt és udvarias hangvételű felhasználói visszajelzést kap. Úgyhogy bátran ragadjunk tollat, és töltsük ki a megfelelő űrlapot (lehetőleg angolul)! A 4.0-ás iPhone OS-be már nem férne bele egy ilyen módosítás, de a 4.1-be biztosan.

Az igazi, hardveres billentyűzettel rendelkező telefonokon nem volt költséghatékony csak a magyar piac kedvéért extra gombokat tenni, de szerencsére érintőképernyőkön már ennek semmi akadálya nincs. Fogjunk össze, és tegyük ezt a kiosztást szabványossá az érintőképernyős telefonokban!

Update: A fejlesztő kollégák a 8134383-as bug reportot is megdupe-olhatják a radaron.

From → iPhone

4 Comments
 1. cooldavee permalink

  “ami a gyakorlatban ahhoz vezet, hogy inkább nem is használunk ékezeteket”

  Kivéve persze engem. Én lelkesen szívatom magamat.🙂

  “Az App Store sajnos nem támogatja új billentyűzetkiosztások rendszerszintű telepítését”

  Szűzanyám… Többek között az ilyenek miatt nem lesz soha iPhone-om. Asszem Cactus kollega is hasonlóan vélekedik erről.

  Egyébként nagyon tetszik ez a repülő-ékezetes billentyűzet kiosztás, de ha őszinte akarok lenni, akkor nem is ezt akarom igazán, hanem ehelyett – vagy talán inkább mégiscsak emellett – egyszerűen csak egy magyar dictionary-t akarok, ahol az ékezet nélküli betűket leütve a szoftver kitalálja, hogy mit akarok írni.

  • Én igazából megértem, hogy nem engedik a rendszer-billentyűzetet lecserélni: nehéz volna ezt oly módon megengedni, hogy ne vezessen potenciális biztonsági és stabilitási problémákhoz vagy lassú/inkonzisztens kezelési felülethez. A billentyűzet viselkedése ráadásul a készülék felhasználói élményének egyik központi eleme – ez nem az a terület, ahol feltétlenül engedni kell, hogy a magamfajta dilettáns fejlesztő gyerekek kiélhessék magukat. Ha a jelenlegi billentyűzet rossz volna, biztos zavarna, hogy nem tudom kijavítani, de az a helyzet, hogy a célnak tulajdonképpen a mostani is remekül megfelel, évek óta mindenki ezt használja. Csakhogy a cseheknek sokkal jobb van!🙂

   Feltört iPhone-ra egyébként nyakig érnek a letölthető billentyűzetkiosztások: egyik borzasztóbb mint a másik. A régi Palm PDA-mon és telefonomon én is kipróbáltam mindenféle alternatív beviteli megoldást a Graffiti 2 helyett – voltak nagyon jópofák is, de kivétel nélkül mindegyik elhasalt néha. Buherálás helyett sokkal jobb, ha az alapértelmezett billentyűzet jól működik.

   Egy konkrét alkalmazáson belül természetesen iPhone-on sincs semmi akadálya saját billentyűzet definiálásának: most is épp ilyesmin dolgozom az iPades sufniprojektemben, ezért is jutott ez az egész az eszembe. Az is lehet, hogy majd csinálok egy iPhone alkalmazást a fenti kiosztással, de sokkal jobb volna, ha az Apple megcsinálná maga — a hírek szerint nem a /dev/null-ba mennek az észrevételek, és ha tényleg eljutnak a szakemberekhez a levelek, egy billentyűzetkiosztásos szaki egy fél délután alatt sokkal jobb implementációt tudna kettyinteni hozzá, mint én egy teljes hónap alatt. Az iPhone billentyűzeteiben annyi apró finomság van elrejtve, hogy nehéz volna akár csak pontosan leutánozni is a működésüket, nemhogy javítani rajta.

   A szótáras megoldás nem hiszem, hogy jól működne, sajnos túl sok a többféleképpen értelmezhető szó. Nem mindegy, hogy 50 méter főkábelt vagy fókabélt rendelsz sms-ben! A cseh repülőékezetek csodálatosan jól működnek, villámgyorsan és precízen lehet gépelni velük. Majd holnap meg is mutatom, ha cserébe te is megmutatod, milyen remek kiosztásokat tudsz letölteni az Androidodra!🙂

 2. +1
  +10 a blog külsejére

 3. A repülőékezet jó dolog, kb. 1991 óta csak olyannal vagyok hajlandó dolgozni (esetleg alap fapad US). Látom, a magyar repülőékezetek kihívássorozata még ma sem ért véget. (Saját tapasztalatból: DOS: saját Pascal TSR; Win3.11 ill. Win95 ill. Win98: nem emlékszem, talán tudott valamit magától; WinXP: Microsoft KLC-vel összeállított .dll; Linux konzol: saját keymap; X11: régebben konzolról örökölt kiosztás, ma már saját XCompose. A DOS-on megszoktam egy olyan dead key kiosztást, amit helyből semmi sem támogat.)

Comments are closed.

%d bloggers like this: